A tojás Biológiai leírás A legtöbb hüllő, minden madár és néhány emlős tojással szaporodik. A tojás egy nagy, sok tartalék tápanyagot tartalmazó zigóta (tehát megtermékenyített petesejt), amit számos védőréteg burkol körül. A tojásban a pete tulajdonképpen csak a sárgájának felel meg. Ezt veszi körül a szikhártya, azt a tartalék tápanyagokból álló fehérje, majd azt pedig a héj rétegei. A költéshez a tojásnak egy meghatározott hőmérséklet-intervallumra van szüksége az embrió táplálásához és védelméhez. Amikor az embrió megfelelően kifejlődött, kitör a tojásból, azaz kikel. Tojással szaporodó gerincesek: hüllők (pl. krokodil, kígyó) madarak (pl. tyúk, fürj, kacsa, strucc) emlősök (a kihalt fajokon kívül a tojásrakó emlősök alosztálya) Fogyasztása Az átlagos tyúktojás összetétele: Tápanyagtartalma 5,4 gramm fehérje 4,8 gramm zsír 0,3 gramm szénhidrát Vitamintartalma A- D- E- B-vitaminok folsav pantoténsav Ásványi anyag tartalma foszfor vas cink kalcium kálium nátrium szelén magnézium A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában. Mit takar a jelzés a tojáson? 2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni. Fontos, hogy amikor tojást vásárolunk, figyeljük meg a héján található regisztrációs számot, amely mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, és a következőket jelenti: biotojás szabadtartásos, kifutós tartási rendszerű, különböző istállózott, de nem ketreces tartású ketreces tartási módú Fontos az utána következő betűjelzés, mely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik. Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték. A tojás csomagolóanyagán található regisztrációs szám minden esetben a csomagolásra és a fogyaszthatóságra vonatkozik. Jelöli a csomagolás helyét, a szavatosságot és – nem kötelezően – a tojás dátumát is. Nyilvánvalóan a nagyobb tojás értékesebb, ezért a kereskedelem – könnyen érthető gyakorlati okok miatt – a héjjal együtt mért súlyuk szerint osztályozza a tojásokat.